Tilbake til alle arrangementer

Økofilosofi og hellige fjell 


  • Sæterstad gård Hattfjelldal, Nordland, 8695 Norway (kart)
 

Velkommen til seminar om økofilosofi og hellige fjell – med naturnærvær og takknemlighet som veileder inn i de sørsamiske tradisjoner og landskap.

 

Undervisere: Per Espen Stoknes og Per Ingvar Haukeland 
Dato: 29. august – 1. september 2024
Sted: Sæterstad gård i Hattfjelldal
Pris: kursavgift bedrift/individuelle kr 6000 / 4500. Kost og losji: kr 4100 per person i 3 døgn.

Pris totalt kr 11000 / kr 8600 bedrift/individuelle. Kursavgift betales ved påmelding. Kost og losji betales på stedet ved avreise.

 

I Hattfjelldal treffer vi Tom Kappfjell, Nillas Boman og andre sør-samiske tradisjonsbærere med samisk livsfilosofi og et felles ønske om å verne de sør-samiske ritualene og tradisjonene. De ønsker å overføre sin kunnskap til yngre generasjoner mens de fortsatt kan: Gamle tradisjoner og skikker – og også ritualer som kanskje skremmer “moderne” folk fordi det inkluderer blodoffer og sameksistens med alt levende. Ritualer som har blitt praktisert gjennom hundrevis av år, men som i dag ikke har noen plass i en moderne verden. En immateriell arv som er i ferd med å forsvinne, med mindre den revitaliseres. Ikke for å kopiere deres vei, men for å forsterke vår egen.

Kan urfolks kunnskap og tradisjon være en del av løsningene fremtiden trenger? 
Hvordan kan vi lære av hverandre igjen, for å utvikle noe som er gammelt og nytt på samme tid?

Seminardeltagere vil få et blikk på innsiden av denne kulturskatten som rommer 5 000-10 000 års historie i det som i dag er norsk-svenske landområder. Og, som en ny generasjon av forandringsskapere, innovatører, designere og ledere allerede har latt seg inspirere av; utdype forståelse av regenerativitet i en levende verden hvor alt henger sammen – en levemåte og forståelse urfolks-kulturer har finpusset gjennom tusenvis av år.

 
 

Påmelding

Seminaret er fullbooket. Du kan gjerne sette deg på venteliste.

 
 

Seminar team

Seminaret er av og med Per Espen Stoknes og Per Ingvar Haukeland.

 

Per Espen Stoknes

Førsteamanuensis og leder for BI Senter for Bærekraft og Energi
TED Global Speaker
Utdannet psykolog med dr. grad i grønn økonomi

Han er med-grunnlegger av flere miljøteknologiselskaper, og har lang erfaring som foreleser samt bedriftsrådgiver innen scenario-baserte strategier. Hans siste bok er Grønn Vekst – En sunn økonomi for det 21.århundre, mens Det vi tenker når vi prøver ikke tenke på global oppvarming (2017) var utgangspunktet for hans TED-talk som er sett over 3,2 millioner ganger.

Han har også vært møtende stortingsrepresentant 2017-2021 som vara for MDG Oslo, og utpekt av EU-kommisjonen som medlem av Europa Horizon Mission Board for Climate and

Societal Transformation to 2030. Han er fullt medlem i Romaklubben, og i 2022 ledet han arbeidet med, og var medforfatter av, boken Earth For All på nå 6 språk, sammen med bl.a. Sandrine Dixson-Decléve, Johan Rockström, og Jørgen Randers.

 

Per Ingvar Haukeland

Professor, Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap
Institutt for friluftsliv, idrett og kroppsøving USN, Bø
per.i.haukeland@usn.no

Min generelle interesse i friluftsliv knyttes til tre fagfelt: økofilosofi, økopedagogikk og økoentreprenørskap. Jeg er opptatt av å knytte forskning og utdanning sammen med en samfunnsrelevans. Jeg har arbeidet som deltakende aksjonsforsker på Telemarksforsking i 15 år, som leder for Senter for natur- og kulturbasert nyskaping, og er opptatt av en bred tilnærming til bærekraftig stedsutvikling. Jeg har vært aktiv i den dypøkologiske bevegelsen siden slutten av 1980-tallet, og samarbeidet med filosofen Arne Næss om to bøker: Livsfilosofi (1998) og Dyp Glede: Inn i dypøkologien (2008).

Jeg er nå spesielt opptatt av det jeg kaller “naturnærvær” som en tilnærming til å gjenskape en forbindelse til naturen, inkludert kunnskaper, ferdigheter og verdier. I den sammenheng er jeg også opptatt av forholdet mellom håndverk og friluftsliv, noe jeg ser som en bro mellom bruk og vern av natur. Jeg er medgrunnlegger av den internasjonale nettverket Alliance for Wild Ethics og initiativtaker til et lokalt Transition Town initiativ i Bø, kalte Bærekraftige liv i Bø.

 

Anne Solgaard er ansvarlig for forankring i kroppen gjennom seminaret

 

Anne Solgaard

Til daglig hjelper Anne bedrifter og organisasjoner innen bygge-og eiendomssektoren å ta grep for å gjøre bærekraft til sin kjernevirksomhet. Som strategisk rådgiver i Grønn Byggallianse, fasilitator og pedagog i bevegelse og kunstuttrykk har Anne en pådriverrolle både for å balansere arbeide med personlig praksis og arbeidet for og med mer bærekraftige virksomheter.

Anne er utdannet i Movement Based Expressive Arts ved Tamalpa Institute i California, er trent i Teori-U på MIT/Presencing Institute og Social Presencing Theater (SPT) på Vækstcenteret. Hun har mangeårig praksis i movement medicine, meditasjon og Ashtanga yoga.

Annes motto er at når vi er hjemme i kroppen, kan vi skape de endringene vi ønsker å se i verden.

 

Spørsmål?

 

Kristin Koll er ansvarlige arrangør, og holder morgenmeditasjoner

 

Kristin Koll

Kristin driver til daglig Aldente kommunikasjonsbyrå og Tipi Innovasjon.

På fritiden driver hun Viddepraksis som hun etablerte i 2018. Viddepraksis ønsker å inspirere til et dypere livsnærvær – gjennom hjerte, bevissthet og i medansvar for natur og de helheter vi er del av i våre liv.

Kristin har et masterprogram i Social Presencing Theatre (SPT), en kapasitetstrening i samskapende nærvær, under ledelse av Arawana Hayashi. 

Har du spørsmål til noe praktisk eller det faglige? Send gjerne en mail.
Kristin videreformidler evt spørsmål til Per Espen eller Per Ingvar.