KREATIVT STAVANGER

Sirkulærfestivalen 2023 – en hel dag i Ted-talk stil om om hvordan du kan ta en aktiv rolle i grønne skiftet.

Bakgrunn

Kreativt Stavanger er en ressursgruppe for kreative kommersielle næringer i Næringsforeningen i Stavanger regionen. Ressurgruppen ble etablert i 2017 av Anita Brekke og Kristin Koll og kjernen er fremdeles den sammen som i starten. Visjonen vår er å bidra til bærekraftig nyskaping i samfunnet, gjennom kreativt, tverrfalig samarbeid i regionen.

Denne visjonen har aldri vært mer aktuell enn den er i dag. I boken Ledelse med hjerte av Michael Stubberup og prof. Steen Hildebrandt peker de på nødvendigheten av å utforske den nye og viktige tverrfagligheten – for å åpne horisonten for mer menneskevennlige og helhetlige perspektiv.

Vi i Kreativt Stavanger er opptatt av tverrfaglighet og samarbeid. Gjennom årene har vi lagt ned mye arbeid på å øke kunnskap og kjennskap internt i kreative næringer i Stavanger.

Nå var det på tide å løfte frem hvordan vi i kreative kommersielle næringer kan bidra i det store grønne skriftet.

Da Kristin Koll, etter et års permisjon fra ressursgruppen for å utvikle Tipi Innovasjon, kom tilbake med ide og konsept til denne sirkulærfestivalen var det lett å samles rundt prosjektet; utviklet det fantastiske programmet, løftet og gjennomføre dagen sammen.

Utgangspunktet for festivalen er at vi ønsker å bidra med vår faglighet, til løsninger som ivaretar ressursene for dem som kommer etter oss.

Vi har stilt oss spørsmål om hvordan våre barn skal få et like riktig og trygt liv som oss, med svært lavere forbruk.

På festivalen fokuserte vi på sirkularitet, regenerativitet og sosial bærekraft innen blant annet bygg og bolig, industri, forbruk, mat og drikke, sosial bærekraft og adferd.

Sammenhenger mellom indre og ytre bærekraft ble løftet frem gjennom foredrag og praktiske øvelser gjennom dagen.

Vi har stilt oss spørsmål om hvordan våre barn skal få et like riktig og trygt liv som oss, med svært lavere forbruk.

Noe av bakgrunnen for vårt engasjement er denne brutale grafen som viser at vi, for å begrense oppvarmingen til 1,5°C og 2°C, må gjøre raske, dype og i de fleste tilfeller umiddelbare reduksjoner av klimagassutslipp

I en verden i en slik radikal endring vil samfunnet kreve grønne strategier og løsninger. En ny måte å se på og være i verden på.

I knekken på den grønne linjen som peker på den fremtiden vi aller helst vil ha, mask 1.5 grader oppvarming, skal alt dette nye skapes.

Det positive, om vi kan si det slik, er at det også inviterer til et hav nye grønne strategier, samarbeid og løsninger.

Kilde: AR6 Synthesis Report/Climate Change 2023

Mer enn halvparten av de globale klimagassutslippene og mer enn 90 prosent av tapt biologisk mangfold skyldes ressursutvinning og bearbeiding av råmaterialer.

Med de rette tankesettet og løsninger kan vi øke sirkulariteten fra 2,4 til nær 46 prosent i Norge, i følge Circular Norway. Her ligger det mangfold av nye forretningsideer – og arbeidsplasser.

Kilde: circularnorway.no/gap-report-norway

Hvor er vi egentlig i dag?

Vi kan trygt si at vi er i et paradigmeskift, som man kanskje kan si startet på 70-tallet med debatt om grenser for vekst som nå 50 år etter er hyperaktuell.

Definisjonen på paradigmeskifte er at det 1) foreligger en krise som det gamle paradigme ikke kan løse 2.  Den nye teori må peke på en løsning på problemet 3) Den nye teorien må være operasjonell 4) Den nye teori må ha påvirkningskraft ift relevante beslutningstagere og makthavere.

Kilde: Ledelse med hjertet, Michael Stubberup / Steen Hildebrandt

Hvordan ser det nye paradiget ut - den bærekraftige verdenen vi forhåpentligvis er på vei mot, gjennom alle krisene vi står i, i dag.

Hvordan er de nye løsningene, samarbeidene, tankene. De nye måter å tenke og være på i verden?

Foto: Unsplash

175 mennesker deltok fysisk på Sirkulærfestivalen, i tillegg til noen som deltok på streaming.

Sirkulærfestival fra 8–22!

22 foredrasgholdere, festivalbutikken Ny vår, kortreist lokalmat, fasiliterte girskifter mellom hver av de fem festivalbolkene, stillerommet Natura poetica, samtalespørsmål i starten og slutten av dagen. Konsert med Thomas Dydahl og sosial sirkulering helt til slutt. Alt på Innoasis - Norges hub for urban innovasjon i et transformert 70-tallbygg i Stavanger! Hva er det å ikke elske? Les mer om de fabelaktige folkene og hvordan dagen ble gjennomført:

Noen av de løsningen fremtiden etterspør presenterte vi i Ted-talk stil med mange og korte foredrag for å gi et mangefasettert bilde av muligheter og kunnskap fra vidt forskjellige folk og tema der fellesnevneren er sirkulartitet og lange linjer.

På festivalen var det også noen andre stemmer vi ville presentere.

Stemmene til 5-6 dem som ennå ikke er født.

Hva er det våre etterkommere rundt neste århudreskifte, våre oldebarn, forteller om oss når de ser tilbake?

Hils på Silje!

Foto: Unsplash

Sirkulærfestivalen ble gjennomført på Innoasis - Norges hub for urban innovasjon i et transformert 70-tallbygg i Stavanger!

Foto: Maria Mår Johansen

På navnelappen var programmets 5 bolker, plass for drikke-bong-stempler.

Foto: Maria Mår Johansen (t.v.) og Tord Paulsen

Ostehuset tok utfordringen med å levere lunsj og middag bestående av lokale, sesongbaserte råvarer, noen sirkulære retter (brødsalat med de første tomatene) og en rett av verpehønse (som vanligvis blir kastet når jobben er gjort).

Foto: Maria Mår Johansen

Festivalantrekkene besto av klær fra Fretex som lokale D2 silketrykket. Disse klærene ble også solgt i festivalbutikken.

Foto: Maria Mår Johansen (t.v.) og Kristin Koll

De frivillige på festivalen var lett gjenkjennelige i sine festivalskjorter, gensere og t-skjorter.

Foto: Maria Mår Johansen

Festivalbutikken NY VÅR var åpne under hele festivalen, og solgte – i tillegg til våre egne Sirkulærfestival X Fretex-unika – fra blant andre ToppSopp, Håp redesign, Reli design, Elin Melberg kunst, Modern vintage, Avsusanne, Knusbart og ReTuren.

Foto: Maria Mår Johansen

Indre bærekraft

Skal vi skape en fremtid der formål, mennesker, planet og økonomisk fortjeneste er del av samme bunnlinje, må vi bort fra ‘business as usual’.

Skal vi som ledere tørre å lede med medfølelse for mennesker, planeten vår og forstå at nettopp dette er grunnlaget for blomstrende selskaper, må vi også tørre å tenke og være på en ny måte.

Å ta en pause – et girskifte – kan være et godt sted å begynne. I stillhet. Sammen. For å lytte, til hverandre.

Og ja – vi vet. Det er utenfor komfortsonen. Men for å skape nytt, må vi også våge å gå nettopp dit. Med nærvær trenes kapasiteten til kreativitet, ro, årvåkenhet – og mot. Større ro og oppmerksomhet gir oss også mulighet til å oppdage den indre kritikeren før den retter fingeren innover eller mot andre.

Da kan vi i stedet våge oss videre inn i innovasjonsprosessen, inn i det ukjente. Mens vi skaper den fremtiden vi ønsker oss.

Foto: Kristin Koll

Michael Stubberup er cand mag. og leder av SYNerGAIA. 

Han snakket på Sirkulærfestivalen om Bærekraftig ledelse – ledelse med hjerte og sammenhenger mellom indre og ytre bærekraft – enten det er ledelse av deg selv, oppgaver, mennesker eller organisasjoner.   

– Jo bedre vi kjenner oss selv, desto dypere kan vi møte andre mennesker – og omverdenen. 

Ledelse med hjerte-trekanten til Prof. Steen Hildebrant og Michael Stubberup 

Foto: Maria Mår Johansen

Fotografen Anita Hamremoen presenterer kunstprosjektet NATURA POETICA på Sirkulærfestivalen.

Du finner verket om du går gjennom festivalbutikken - du kan oppleve kunstfilmen og musikken når som helst du trenger en estetisk pause.

Foto: Maria Mår Johansen.

Fest!

Ingen festival uten musikk! Til Sirkulærfestivalen kom selveste Thomas Dybdahl, etterfulgt av DJ Håvard Rosenberg fra Sweetmusic.

Call Me by Your Name <3 !

Foto: Tord Paulsen.

Vi håper festivalen har satt spor og bidratt til et lite dytt mot løsninger, tanker, verdier og ideer som kan gi våre barn et like riktig og trygt liv som oss, med svært lavere forbruk.

Det er alltid kjedelig å høre om bra ting - etter at det har skjedd: her kan du høre og se opptak fra Sirkulærfestival 2023!

Team

Kreativt Stavanger - en ressursgruppe for kreative kommersielle næringer i Næringsforeningen i Stavanger-regionen har visjon om å bidra til bærekraftig nyskaping i samfunnet, gjennom kreativt, tverrfalig samarbeid i regionen.

Bak fra venstre: Håvard Rosenberg (Sweet Music), Lars Urheim (Ope), Anita Hamremoen (Anita Hamremoen Photography, Gabriel Schanche Gilje (HOLON Arkitektur).

Foran fra venstre: Trond Dagsland (Another Idea) Camilla Songe Møller (LINK Arkitektur), Kristin Koll, (Aldente/Tipi innovasjon) og Edvard Brygfjeld (Last Friday).

Caroline Bjøreng (Hubify) og Trude Refvem Hembre (Næringsforeningen) var ikke til stede da bildet ble tatt.

Roller og ansvar

Idé/konsept og introduksjonspresentasjon av Sirkulærfestivalen: Kristin Koll i Aldente / Tipi innovasjon.

Festivalprogram- og aktiviteter: ressursgruppen for kreative kommersielle næringer.

Prosjektledere: Trude Refvem Hembre i Næringsforeningen, Kristin Koll og Gabriel Schanche Gilje i Holon.

Moderatorer: Kristin Koll og Gabriel Schanche Gilje.

Festivalprofil/materiell, kommunikasjon før og under festivalen, redesignet festivalantrekk: Kristin Koll i Aldente / Tipi innovasjon.

Festivalbutikken NY VÅR: Camilla Songe Møller i Link arkitektur, Anita Hamremoen og Caroline Bjøreng i Hubify.

Indre bærekraft: Kristin Koll i Tipi innovasjon, Hege Seglem i Being Mindful og Michael Stubberup.

Kunstinnstallasjonen NATURA POETICA: Anita Hamremoen Photography.

Koordinator frivillige: Edvard Brygfjeld i Last Friday og Trude Refvem Hembre.

Teknisk; bilde, lyd, lys og streaming: Force.

Fotografer: Marie Mår Johansen (dag), Tord Paulsen (kveld).

Kvelden-før-kvelden arrangement: Lars Urheim i Ope.

Sirkulærfestivalen er gjennomført med støtte fra Stavanger Kommune.

Neste
Neste

VISIT REGION STAVANGER / Edge of Norway destinasjonskonsept